Το γαρίφαλο ανήκει στα πολύτιμα, ξεχωριστά μπαχαρικά, που αναγνωρίζονται ευρέως για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους. Τα ενεργά συστατικά του γαρίφαλου, συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της πέψης μέσω της αύξησης της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από
δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. Περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως: κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικός ηλεκτρολύτης των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.
To γαρίφαλο περιέχει, βιταμίνη A και β-καροτένιο. Εμπεριέχονται βιταμίνη-Κ, βιταμίνη-Β6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη (βιταμίνη Β-1),ριβοφλαβλαβίνη και βιταμίνη-C. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο όντας πλούσιο σε ευγενόλη, έχει αντισηπτική και παυσίπονη δράση. Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό, αντικαρκινικό. Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους.