Το μέλι ελάτης αποτελεί το 5 – 10% της παραγωγής μελιού της χώρας μας.
Έχει υψηλή διατροφική αξία, αρκετά ιδιαίτερη γεύση και άρωμα ενώ το χρώμα του θυμίζει βύσσινο. Η παραγωγή του μελιτώματος γίνεται το καλοκαίρι όταν ανέβει αρκετά η θερμοκρασία, ενώ απαραίτητος παράγοντας είναι η ύπαρξη ξηρασίας. Το μέλι βγαίνει από τις σακχαρώδεις εκκρίσεις κοκκοειδών ή αφίδων (μελίγκρα) που παρασιτούν στα βελονοειδή φύλλα του δέντρου.
Καταπολεμά τις φλεγμονές και τις μολύνσεις. Έχει τονωτική δράση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ συστήνεται σε όσους έχουν πρόβλημα με την κινητικότητα του εντέρου. Σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι καταπολεμάει τις τοξίνες του οργανισμού μας. Επίσης δρα καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο ενώ αν το καταναλώσουμε πριν κοιμηθούμε βοηθάει στην αϋπνία. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την άμεση διαθεσιμότητά τους αυξάνει την αντοχή μειώνοντας τη μυϊκή κόπωση.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: πυριδοξίνη Β6, η νιασίνη (Β3), η ριβοφλαβίνη (Β2), η θειαμίνη (Β1) και παντοθενικό οξύ (Β5). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το ασβέστιο, ο χαλκός, το νάτριο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.